Wat is pilsner?

Pilsner of pils is een soort bier dat voor het eerst in de stad Pilsen in het voormalige Oostenrijk-Hongarije en het huidige Tsjechië werd gebrouwen. Door ontevredenheid over het aanbod van bier destijds besloot de Duitser Josef Groll een eigen bier te brouwen: pilsner. De naam is afgeleid van de stad.

Ondergisting

Uniek was dat het brouwproces geen gebruik maakte van bovengisting, maar van ondergisting. Bij ondergisting zakt het gist tijdens de vergisting naar beneden. De temperatuur tijdens dit proces is een stuk lager dan bij bovengisting, Met bovengisting worden alle andere soorten (speciaal) bier gebrouwen. Bij bovengisting blijft het gist boven op het bier drijven tijdens het brouwen en is de temperatuur een stuk hoger.

Ingrediënten

Pilsner wordt gebrouwen uit mout, water, hop en gist en bevat ongeveer 5% alcohol. Pilsner staat bekend als een bier met een niet al te krachtige smaak, waardoor deze toegankelijk is voor de meeste bierdrinkers en een goede dorstlesser is. Een karakteristieke smaak ontbreekt echter, zoals speciaal bieren dat wel hebben.

Ontstaan Le Grand Crue

Erwin Groot wilde bier ontwikkelen met de toegankelijkheid van een pilsner, maar de karakteristieke smaak van een speciaal bier. Uit dit voornemen is Le Grand Crue ontstaan: een ondergistend en ongefilterd bier. Door het niet filteren blijft de smaak van deze pilsner behouden, waardoor de karakteristieke smaak van Le Grand Crue ten volle tot zijn recht komt. Een nieuw soort pilsner is geboren: de speciaal pilsner ‘Le Grand Crue’. De naamgeving is te danken aan de achternaam van Erwin.

De combinatie met ‘crue’ is een knipoog naar de in de wijnbouw gebruikte term ‘le grand cru’.

Toekomst Le Grand Crue

In 2018 heeft Erwin Groot het bierrecept ontwikkeld om dit vervolgens door Edwin de Redelijkheid van brewEd te laten brouwen. Dit proefbrouwsel werd in november 2018 door een kritische kring bierliefhebbers zeer goed ontvangen, waarna meerdere brouwsessies zijn gevolgd. Op 1 juni 2019 is met een bierfestival te Vijfhuizen Le Grand Crue officieel op de markt gekomen.

Liefdevol gebrouwen voor de echte genieters

Le Grand Crue Speciaal Pilsner

Image

Karakteristieken

Type: speciaal pilsner Alcoholpercentage: 4,8% Oorsprong: Vijfhuizen (NH) Gisting: ondergisting Gefilterd: nee Schenktemperatuur: 4 ˚C Goed te combineren bij vlees- en visgerechten.

Smaakbeleving

Le Grand Crue heeft een donkere gele kleur met een mooie fijne schuimkraag. Bij het nemen van een slok neemt de tong als eerste iets zoet waar, daarna volgt een volle hoppige smaak zonder erg bitter te zijn, welke eindigt in een intense smaakbeleving achterin de keel, die even blijft hangen.

De gedachte achter Le Grand Crue is om in het gezelschap van anderen ouderwets te genieten van een lekker biertje. Le Grand Crue dwingt je bijna om in het moment stil te staan en je over te geven aan de beleving van je zintuigen.

Festival in Vijfhuizen

Le Grand Crue organiseert samen met diverse andere ondernemers 2 keer per jaar (voorjaar en najaar) een festival in Vijfhuizen. Het eerstkomende festival gaat plaatsvinden medio mei 2020 bij ons dorpshuis.

De personen achter Le Grand Crue

Image

Ze wilden al heel lang samen een bedrijf opstarten, Erwin en Jolanda Groot. Maar wat voor bedrijf kun je met elkaar beginnen als aannemer en juriste? Hun gezamenlijke liefde voor bier zou de basis worden van een nieuw bedrijf: het in de markt zetten van een nieuw biermerk: Le Grand Crue Speciaal Pilsner. Toegankelijk voor zowel hem als voor haar. Samen zitten ze nu wekelijks te brainstormen om alle ideeën om te zetten in actiepunten. En dat werpt zijn vruchten af. De afname van Le Grand Crue verspreidt zich als een olievlek over de regio en zelfs al daarbuiten. Ze willen zich onderscheiden met hun bier en dat lukt. Een pilsner gebrouwen als een speciaal bier was immers nog niet of nauwelijks verkrijgbaar. Nu wel en daar zijn ze terecht trots op!

Le Grand Crue Speciaal Pilsner wordt gebrouwen door Edwin de Redelijkheid van BE+ER uit de Haarlemmermeer. Hij brouwt bier voor zijn eigen onderneming, maar ook voor andere klanten, zoals cafés en particulieren. Nu nog in een huurbrouwerij, maar in de toekomst wellicht samen met Erwin en Jolanda in een eigen brouwerij in Vijfhuizen.

Liefdevol gebrouwen voor de echte genieters

Le Grand Crue Speciaal Pilsner

Le Grand Crue 

D'yserinckweg 78
2141 AC Vijfhuizen
023-5393088

Algemene voorwaarden

Privacy Statement

Gemakkelijk online afrekenen met IDEAL

legrandcrue ideal betaalopties

Onze webwinkel maakt veilig gebruik van de IDeal betaal mogelijkheden.

logo1

© Le Grand Crue - Brouwerij Vijfhuizen 2021. Alle rechten voorbehouden.

logo1

Zoek